+36305091005

info@kibertronik.hu

Valóban le kell cserélnem a számítógépemet 2025-ig?

·

·

,

Tavaly decemberben, illetve idén januárban már megjelentek olyan hírek, hogy 2025-ben amikor a Microsoft végleg kivezeti a Windows 10 támogatását és már csak egy fizetős rendszerben fog a szóban forgó operációs rendszerhez biztosítani biztonsági frissítéseket, akkor bizony számos munkaállomást le fognak cserélni.

Jogosan merülhet fel a felhasználókban, illetve a céges döntéshozókban a kérdés, hogy akkor most le kell cserélnem egy év alatt a régebbi gépparkomat, még akkor is, ha jelenleg ezek a munkaállomások még mindig el tudják látni a feladataikat?

A válasz igen és nem. Mindenekelőtt fel kell mérni, hogy az adott asztali számítógépeken és laptopokon milyen szoftverekkel dolgoznak. Van-e olyan szoftver, aminek a futtatásához mindenképp szükség van Windows operációs rendszerre vagy az adott terméket lehet-e futtatni Linuxon. Ide tartozik az is, hogy a kérdéses szoftvernek van-e Linux alternatívája.

Ha első átvilágításra úgy látszik, hogy a kérdéses szoftverkörnyezet csak windows operációs rendszeren tud csak futni, akkor tényleg el kell gondolkozni azon, hogy a kérdéses gépparkot frissíteni kell, de ettől függetlenül ajánlom, hogy olvassa tovább a cikket, mert lehet, hogy mégis van egy kiskapu az ilyen helyzetekre is.

Ha a szoftvereinket biztonságosan tudjuk futtatni Linuxos környezetben vagy találtunk alternatívákat, akkor már nincs más lépésünk, mint átváltsunk Linuxos operációs rendszerre.

Linux, de milyen változatot is használjak?

Amikor az ember előszőr hall a Linuxról, akkor rögtön egy pingvin juthat eszébe, és egy a Windowstól teljesen eltérő ijesztő rendszer képe derenghet fel. Az internetes informatikai fórumokon fellángoló vitákról, melyek a Linux mellett vagy ellene érvelnek, már ne is beszéljünk. Ez így első hallásra nem tűnhet biztatónak, pedig a Linux 1991-es indulását követően mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend és az informatika területén egyre jobban megkerülhetetlen. Elég, ha csak azt mondom, hogy az Andoridos mobil telefonok rendszerei is Linuxon alapulnak vagy az SAP HANA adatbázis kezelő rendszere SUSE Linux rendszerre épül, arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a Microsoft mind a Windows 10-be, mind pedig a Windows 11-be beépítette már a Linux futtató környezetet, melynek köszönhetően, már a Windows operációs rendszereken is futtathatunk Linuxos programokat.


Ez mind jól hangzik, de akkor hol is kezdjem és milyen változatott használjak? A kérdés jogos, hisz a Linuxnak számos változata, úgy nevezet disztribúciója van. Ezek a változatok, mind egy-egy fő linux rendszerre épülnek, mint például a Red Hat vagy Debian. Ezen disztribúciók közül az egyik legismertebb és legkedveltebb az Ubuntu Linux.

Az Ubuntu Linuxot azzal a céllal kezdték el fejleszteni, hogy egy olyan Debian Linuxot hozzanak létre, amit könnyen lehet telepíteni és felhasználó barát. A fejlesztés elérte célját, mert az Ubuntu tényleg az egyik legismertebb Linux disztribúció. A grafikus felülete teljesen felhasználó barát, a szükséges ikonok bármikor elérhetőek a felhasználó számára, és az alap telepítés már tartalmazza a Libre Offie csomagot, ami a Microsoft Office megoldásának egy alternatívája, és igen jól helyt áll. Az ubuntu mind irodai, mind pedig otthoni használatra ajánlott. Ráadásul Wine program segítségével számos windows alkalmazásról sem kell lemondanunk. Így azt kell mondjam, hogy az Ubuntu egy igen jó alternatívája a Windows 10 cserérnek.


Ha elsőre így is ódzkodnánk az Ubuntu felületétől és jobban szeretnénk egy windows-hoz hasonlóbb grafikus felületet és ha még a számítógép parkunk is egy kicsit öregebb, akkor érdemes a Lubuntut választani. A Lubuntu az Ubuntu egy olyan variánsa, ahol törekedtek arra fejlesztők, hogy a felhasználok a windowshoz hasonló grafikus felületet kapjanak, és a kevésbé gyors gépeken és megfelelő teljesítménnyel működjön.

A Lubuntu-nál elérhetőek ugyanazok a szoftverek, mint az Ubuntu-nál, így ha szeretnénk Linuxra váltani, de szeretnénk ha egy kicsit megszokottabb lenne a grafikus felületünk, akkor nyugodtan válaszuk a Lubuntu-t.

Linuxon fognak futni a régi programjaim?

A windows operációs rendszer 1985-ös megjelenése óta, olyannyira elterjedt, hogy már a minden napjaink részévé vált a vállalkozásoknak, ezért érthető is, hogy a szoftvergyártók leginkább windows-ra készítenek irodai, illetve üzleti programokat. Ha ez igaz, akkor egyáltalán van értelme Linux rendszerekre váltani? Ahhoz, hogy erre a kérdésre pontos választ kapjunk, meg kell vizsgálnunk a jelenleg milyen programokat használunk. Egyes számlázó és könyvelő programokat például elérhetünk web böngészőn keresztül is, ilyen például az SAP termékeinek egy jó része. Ezeknél a szoftvereknél például a munkaállomást nyugodtan lecserélhetjük Linux alapú operációs rendszerre.

Mivel a Linux, hála az Ubuntu-nak is, kezd egyre népszerűbb lenni, ezért számos gyártó már elkészíti a szoftvereinek Linuxos változatát is. Erre jó példa a vírus irtó szoftverek. Ha például rendelkezünk Eset vagy Bitdefender előfizetéssel, akkor nem kell lemondanunk róla, mert a mind a két vírus védelmi program rendelkezik Linuxos klienssel is. Így nincs más dolgunk, mint az újra telepített immár Linuxos gépre letölteni és telepíteni a klienst és a gépünk már újra van végpont védelem.

De a vírus védelem mellett például az egyik legismertebb vállalat irányítási rendszernek az SAP  kliensét is futtatni lehet Linux alatt.

Ha azonban az általunk használt szoftvereknek nincsen Linux-os verziója, akkor érdemes lehet egy Linux-os alternatívát keresni. Erre jó példa a Libre Office, ami egy teljes értékű irodai szoftver csomag, ami majdnem az összes Microsoft Office szolgáltatás tudja helyettesíteni. A Libre Office egyébként tudja kezelni a word és excel állományokat, így teljes az átjárhatóság. Ráadásul a Colabora Online server segítségével a saját vállalati felhőnkbe is integrálhatjuk Libre office-et. Így például a Nextcloud-on tárolt állományokat rögtön a Nextcloudon tudjuk szerkeszteni és nem kell a kérdéses állományt letölteni a számítógépünkre.

Ha az általunk használt szoftvernek nincs Linux-os kiadása és nem is találtunk számunkra megfelelő alternatívát, akkor nincs más lehetőségünk, mint a meglévő a Windows-os programokat Linuxon futtatni. Első hallásra igen zavarba ejtő lehet, hisz a Linux és a Windows nem kompatibilisek egymással, de akkor a kérdéses programot, hogy tudjuk még is futtatásra bírni a Linuxon?

Ebben nyújt nekünk segítséget wine nevű program. A wine feladata, hogy a futtatni kivánt windows programnak megteremtse megfelelő szoftveres környezetet. Ennek köszönhetően a wine segítségével telepíteni tudjuk a kérdéses szoftvereket Linuxra és ezt követően akár futtatni is tudjuk őket.

A wine köszönhetően például nem kell lemondani az O365 előfizetésünket, ha Linuxra váltunk, hanem a program segítségével fel tudjuk rakni a teljes Office csomagot.

Összegzés

Mint láthatjuk attól, mert egy operációs rendszer támogatási ideje lejárt, az még nem jelenti azt, hogy ezáltal azonnal a veszélyes hulladék tárolóba kell helyezni a meglévő munkaállomásainkat. 2025-ig még van egy kis idő, mialatt még van lehetőség tesztelni és felmérni, hogy egy Linux rendszerrel ki tudjuk, e váltani a windows 10 hiányát.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük